Viss történelme és jelene
Viss község néveredete igen régi időkre nyúlik vissza, a honfoglalás korában jött létre. A falut elsőként 1239-ben említik. Első írásos emléke a Pongrácz család levéltárának egy 1381-ból származó iratában szerepel. A honfoglaláskori leletek ma Nyíregyházán tekinthetőek meg a Jósa András Múzeumban.
A község neve szlovák eredetű, ami sásast jelent.

1410-ben a település vámhely, vízi és szárazföldi vámja is van. A XV. Század közepéig földesurai igen gyakran változtak, több birtokosa is volt a településnek. Upor, Ujfalusy, és az Óbégányi családoknak volt itt birtoka. A település ekkor Zemplén vármegyéhez tartozott. A XV. század végén még a Buttkay, Márky, Ráskay családot is birtokosai között találjuk.

A Csicsery család 1452-ben be akarta népesíteni, ezért soltészságként Gewrghspan Lászlónak adták ki, 10 évi adómentesség biztosításával. 1642-ben az Újfalussy, a Pataky, 1481-ben a Csicsery, Ormos, Fodor, majd 1482-ben a Fuló, 1488-ban a Rácskai Balázs család birtoka.
A XVI. század elején nevét már Viss-nek írták, ekkor a Farkas család volt a falu birtokosa.
Később több tulajdonosa is volt, míg a XIX. század végétől Boócz Ferenc bírta, aki 1890-ben kúriát építtetett. Római katolikus temploma 1827-ben, református temploma 1985-98. között épült, Katona György sárospataki építészmérnök tervei alapján, neoklasszicista stílusban, 22 m magas toronnyal.

1885-ben a faluban nagy tűzvész pusztított, melyben Viss majdnem teljesen leégett.
Viss-nek az 1910-es népszámláláskor 1051 lakosa volt, ebből 1048 magyar, melyből 514 római katolikus, 229 görög katolikus, 270 református volt.

A település 1945-ig Szabolcs megyéhez tartozott, az ekkori területrendezés folyamán csatolták a későbbi Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez.

A község fejlett infrastruktúrával rendelkezik, a vezetékes ivóvíz és vezetékes földgázhálózat ki van építve. Útjainak 82%-a szilárd burkolattal ellátott.

Két templomán kívűl Viss nevezetessége az I. világháborús emlékmű és a Viss-Törökéren lévő 100 éves gőzhajtású szivattyútelep. A község határában húzódó 5 km hosszúságú Bodrog-holtágban rendkívül sok és változatos halfajták találhatók és horgászhatók. Vonzóvá teszi a községet a Bodrogzug csodálatos természeti szépsége és változatos madárvilága, ahol egyaránt megtalálja számítását a pihenésre vágyó és a kirándulást kedvelő is.

Befektetési lehetőségek

Az önkormányzat tervei között szerepel a nem mindennapi természeti adottságok kihasználása. A holtág halászati- és horgászati jogának pályázat útján történő elnyerése lehetőséget teremtene a községnek az idegenforgalomban rejlő lehetőségek kiaknázására. Ezzel lehetne munkahelyeket teremteni, így is jelentősen javítani a jelenleg nagyon magas - 27% körüli - munkanélküliségi arányon. A horgászturizmus fejlesztése érdekében falusi szálláshelyeket lehetne kialakítani.

 

Elmúlt évek fejlesztései

Községi temető kerítésének felújítása /TEKI/
Bekerülési költség: 11.071.108
Támogatás összege: 9.963.997

Milleneumi Játszótér létesítése
Támogatás: 1 000 000.-Ft

 

 

 


© 2004 - 2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.